Eka Pada Rajakapotasana

Kyyhkynen – Pigeon

Kyyhkysen ensimmäinen muoto, josta matka kohti nukkuvaa tai kuningas kyyhkystä alkaa.

Eka Pada Rajakapotasana eli kyyhkynen on monipuolinen elinvoimaa ja energiaa lisäävä asana.

Kyyhkysen eri versioita voit lähestyä tarvittaessa apuvälineiden avulla.

Alaspäin katsovasta koirasta tai konttausasennosta tuo toinen jalka eteen, laske polvi ja sääri alustaan. Huolehdi, ettei polveen satu missään vaiheessa. Säädä jalan kulmaa itsellesi sopivaksi, jollakin kantapää voi tulla nivusia kohti, jollain toisella sääri voi olla poikittain matolla. Mikään asento ei ole väärä, paitsi se, jossa polveesi sattuu!

Pidä lantio suunnattuna suoraan eteenpäin, lantiosi saattaa jäädä ilmaan, ja jos se tuntuu hankalalta, laita etujalan lonkan alle tyyny tai joogatiili tueksi.

Suorista takajalka pitkäksi ja anna lonkankoukistajan venyä. Lisävenytystä saat työntämällä lonkkaa eteenpäin aktivoimalla pakaralihaksen.

Kyyhkysessä kannatus on takajalan etuosalla ja etujalan takaosalla, eli molemmat jalat ojennettuina tekisit jo spagaattia!

Etujalan polven asentoon vaikuttaa lantion avautuminen, älä siis yritä väkisin viedä polveasi mihinkään, mihin se ei luontevasti, ilman minkäänlaista kipua, asetu.

Venytyksen ja kireyden tuntemukset löytyvät todennäköisesti etujalan pakarasta ja reiden ulkosyrjästä. Jos kireydet tuntuvat sietämättömiltä, salli lantiosi nousta vähän ylemmäksi ja laskeudu vähän kerrallaan alemmaksi. Tue kädet blokkien päälle, tai jos alaselän paine tuntuu liikaa, kävele käsiä vähän eteenpäin ja laske selkää alemmaksi.

Säädä asentoa omalle kehollesi sopivaksi.

Polven kulma, käsien etäisyys, koroke käsien tai ilmaan jäävän lonkan alla.

Polvessa tai selässä ei saa tuntua kipua.

Hengitä selkään pituutta ja avaa rintakehää eteenpäin. Pörhistä rintahöyheniä kuin kyyhkynen, anna lapaluiden lähentyä toisiaan ja hartioiden pysyä leveinä. Jos liikkuvuutesi sallii voit hakea pientä taaksetaivutusta, joka on jo askel kohti kuningas kyyhkystä.

Koita hengitellä niitä kireitä pakaroita ja lonkkia kohti. Mitä hankalammalta asana tuntuu sitä useammin suosittelen sitä tekemään. Viivy siellä aluksi vain pieni hetki ja pidennä aikaa pikkuhiljaa. Laske vaikka hengityksiä niin voit seurata edistymistäsi, montako hengitystä pidempään siedät kireyksiä tänään kuin eilen?

Hetken harjoittelun jälkeen asana alkaa tuntua mukavammalta ja huomaat siinä edistymisesi helposti.

Kokeile myös nukkuvaa kyyhkystä, kävele kädet eteenpäin ja laskeudu eteentaivutukseen. Voit ottaa tyynyn rintakehän tai otsan alle korokkeeksi, jäädä kyynärvarsien varaan tai laskeutua alustaan asti.

Matkan kohti kuningas kyyhkyä voit aloittaa vyön avulla. Koukista takajalka, jos et yllä ottamaan siitä kiinni kädellä, käytä apuna vyötä tai vaikka huivia.

Käytä vyötä tai huivia apuna, jos takajalka tuntuu olevan kädelle saavuttamattomissa.

Kun asento on vakaa, voit tuoda kädet yläkautta jalkaa kohti.

Pidä ensin toinen käsi tukena edessä ja vasta kun pysyt vakaasti paikallasi horjumatta kummallekaan sivulle tuo toinenkin käsi vyölle tai sitä mukaa kun notkeutesi sallii, ota jalasta kiinni molemmilla käsillä. Muista, että sinne asti ei tarvitse päästä ikinä, tai matkaan saa kulua juuri niin kauan kuin se sinun kehollesi on tarpeen.

Harjoittele taaksetaivutuksilla kehon etuosan avaamista pikkuhiljaa. Kuningas kyyhkynen on vaativa asana, matka sitä kohti voi olla hauska, vaikket koskaan pääsisi perille asti.

%d bloggaajaa tykkää tästä: