Chaturanga dandasana

Keppi-punnerrus – Four-limbed staff pose

Chaturanga dandasana on voimakas punnerrusasento, jossa koko keho on yksi pitkä ’Keppi’.

Chaturanga dandasanaa käytetään usein lankun ja ylöspäin katsovan koiran välisenä siirtymänä.

Asanaan kannattaa kuitenkin perehtyä ihan omana harjoituksenaan, niin sen käyttö osana vinyasaa helpottuu ja voit koko harjoituksen ajan säilyttää kehosi tietoisen hallinnan.

Asento vaatii hyvää keskivartalon hallintaa ja voimaa kannatella kehoa. Jalkateristä päälaelle koko keho on asanan nimen mukaisesti ’keppi’, tiukka paketti, jonka suora linja säilyy koko asanan ajan.

Kun lähestyt Chaturanga dandasanaa lankusta käsin, varmista, että säilytät myös yläselän hallinnan. Ajattele leveitä hartioita, hartialinja saa leveyssuunnassa pyöristyä, jolloin et päästä itseäsi putoamaan olkapäiden varaan.

Jos käsivoimat eivät vielä riitä kannattelemaan kehoa, harjoittele punnerruksia ensin polvet maassa. Kun lähdet lankusta punnertamaan alaspäin, varmista, että kyynärpäät tulevat kohti vyötäröä, kiinni kylkiin, eivätkä avaudu sivuille.

Lankusta nojaa painoa eteenpäin, jolloin koukistuvat kyynärpäät tulevat samaan linjaan ranteiden kanssa. 90° kulma kyynärpäässä ja olkapäässä vaatii voimaa ja kehon hallintaa, oikea linjaus auttaa saavuttamaan asanan helpommin. Varmista siis, että ranne ja kyynärpää tulevat päällekkäin.

Lisää voimaa asentoon tuomalla lapaluita yhteen, säilyttäen leveys hartialinjassa. Purista sisäreisiä yhteen ja säilytä suora linja koko kehon matkalla.

Chaturanga dandasana on vaativa, voimakas asento, jonka harjoitteleminen lisää kehon hallintaa kokonaisvaltaisesti.

Kuvaa klikkaamalla pääset videoon, jossa näet siirtymän alaspäin katsovasta koirasta lankun kautta chaturanga dandasanaan ja siitä edelleen ylöspäin katsovan koiran kautta takaisin.

%d bloggaajaa tykkää tästä: