Adho Mukha Svanasana

Alaspäin katsova koira – Downward facing dog / Down dog

Alaspäin katsova koira on monipuolinen asana, jonka harjoittamisessa riittää kehitettävää ja huomioitavia yksityiskohtia.

Alkuun asento voi tuntua hankalalta, mutta jatka sen sisällyttämistä harjoitukseesi ja huomaat sen ajan kanssa muuttuvan aina vain helpommaksi ja miellyttävämmäksi.

Lopulta Alaspäin katsova muuttuu lepoasennoksi esim. Vinyasanaa tehtäessä.

Asanaa voidaan lähestyä monesta suunnasta ja siitä voidaan jatkaa moneen eri variaatioon ja useaan muuhun asanaan.

Aloittaessasi harjoittelua, ehkä helpoin lähestymistapa on konttausasennosta. Harota sormet ja paina lattiaa kaikilla sormilla ja koko peukalon mitalla, jolloin saat ranteen rasitusta vähennettyä. Työnnä painoa kohti kantapäitä kunnes polvet nousevat irti lattiasta, jatka työntämistä suoristaen polvia. Kantapäät suuntaavat kohti lattiaa, se on niiden suunta, vaikka ne aluksi jäisivätkin kauas lattiasta. Pidennä selkää, eli ajattele pituutta häntäluun ja päälaen väliin, pidä niska kuitenkin vapaana ja katse jalkojen suuntaan. Ajettele istuinluita eli takapuolta takaviistoon kohti kattoa, mitä pidemmälle taakse pystyt painoa työntämään sitä helpommaksi asento muuttuu ja paine ranteilta vähenee. Litistä alavatsa ja pidennä selkä.

Alaspäin katsovassa koirassa, jota joissain joogamuodoissa kutsutaan myös kolmioksi, on kuin kaksi suoraa linjaa, jotka risteävät istuinluittesi kohdalla. Käsistä selkärankaa pitkin häntäluuhun ja istuinluihin asti on yksi suora linja, kädet työntävät lattiaa ja istuinluut vetävät kohti taivaita. Toinen linja lähtee kantapäistä ja kulkee jalkoja pitkin istuinluille asti. Kantapäät työntävät käsien lailla lattiaa poispäin, vaikka eivät sinne heti yltäisikään ja istuinluut vetävät myös tästä suunnasta kohti taivaita. Olet kuin ison X-kirjaimen alaosa, jossa yläosan linjat jatkuvat näkymättöminä, mutta vahvoina. Käsien tehtävä on työntää tuon X-kirjaimen keskikohtaa mahdollisimman taakse. Vaikka olkapääsi sallisivat, vältä rintakehän tuomista kohti lattiaa, ja pyri säilyttämään suora linja istuinluitten ja kämmenien välillä.

Muista, että kaikkia asanoita tulee lähestyä oman kehon sallimissa rajoissa. Ne kuvat, joissa näytetään ’täydellisiä’ linjauksia, ovat suuntaa-antavia, niiden mallit ovat todennäköisesti harjoittaneet joogaa tai jotain muuta lajia vuosikausia. Älä vertaa itseäsi keneenkään muuhun. Vertaa omaa harjoitustasi siihen miltä se tuntui eilen, ja sittenkin muista, että joka päivä ja joka hetki keho on erilainen. Yhtenä päivänä helpolta tuntuva asia tuntuu toisena mahdottomalta. Kuuntele ja kunnioita omaa kehoasi. Joogan tarkoitus ei ole päästä täydellisiltä näyttäviin asanoihin, sen tarkoitus on saada sinut viihtymään omassa kehossasi, yhdistää mielesi ja kehosi siksi kokonaisuudeksi, joka sen kuuluu olla.

Kuvaa klikkaamalla pääset videoon, jossa näet siirtymisen konttausasennosta Alaspäin katsovaan koiraan.

”Alaspäin katsova koira ja ylöspäin katsova kissa” 😀

%d bloggaajaa tykkää tästä: